KAAS

Duizenden jaren geleden kwam men erachter hoe kaas gemaakt kon worden. Tegenwoordig wordt er nog steeds iedere dag kaas gemaakt. Nederland is een land dat bekend staat om haar kaas. De volle, romige en traditionele smaak ontstaat door de eeuwenoude bereidingswijze. Er zijn meerdere landen die zich kenmerken door hun kaas, maar overal is de kaas net een beetje anders. De manier waarop kaas wordt gemaakt is niet overal hetzelfde, maar het wordt wel gemaakt zoals men vroeger al deed. Hedendaags wordt kaas professioneel gemaakt met een zogenoemde dairy machine.

Dairy machine

Een dairy machine is een zuivelmachine die wordt gebruikt in de zuivelindustrie. Dit begrip omvat bijvoorbeeld een cheese machine waarmee kaas wordt gemaakt, een butter machine waarmee boter wordt gemaakt of een machine waarmee ijs mee wordt gemaakt. Er zijn vele varianten en bedrijven die actief zijn in de zuivelindustrie hebben te maken met deze machines.

De basis

Het maken van kaas begint bij de basis ervan: melk. De melk wordt verwarmd, wat pasteurisatie wordt genoemd. Hier wordt onder andere stremsel aan toegevoegd, waardoor het een vast geheel wordt. Hierna wordt dit overgebleven geheel geperst, waardoor er vocht uit komt, wat wei wordt genoemd. In wei zit nog lactose en vet. Dit kan weer voor andere producten worden gebruikt, zoals grondstof voor frisdrank of als ingredi├źnt voor eiwitpoeder voor sporters.

De vorm

De vorm die kaas heeft, zoals wij die kennen, ontstaat doordat het overgebleven en verhard geheel (wat wrongel wordt genoemd) in een vat wordt geperst. Hierdoor ontstaat er een ronde vorm. Hierna wordt de kaas in een pekelbad gelegd waardoor de kaas zijn kenmerkende smaak en samenstelling krijgt. De houdbaarheid van de kaas wordt hierdoor ook verlengd.

Eindproduct

Om de kaas dan echt te eten zoals wij het kennen, gaat er nog wel wat tijd over heen. De kaas wordt namelijk minimaal een aantal weken tot wel een jaar gerijpt. Als kaas weinig rijpt zal de smaak milder zijn en als het lang rijpt zal het steeds meer smaak krijgen. Er gaat dus aardig wat tijd zitten in de bereiding. Het begint bij de koe en eindigt allemaal bij de consument. Met een beetje geduld kun je wel lekker genieten van de kaas. Lekker als tussendoortje of op je boterham!